Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Полімери в нашому житті

Дата: 15.11.2019 10:41
Кількість переглядів: 10908

 Полімерні і синтетичні матеріали стали невід'ємним атрибутом сучасного життя. На сучасному етапі вироби із полімерних і синтетичних матеріалів є одними із найбільш розповсюджених. Вони займають провідне місце в побуті, будівництві, промисловому використанні, автомобілебудуванні, суднобудуванні, електронній та інших галузях. Поряд з позитивними експлуатаційно-технічними показниками полімерні і синтетичні матеріали можуть бути небезпечними для здоров'я людини. Полімерні матеріали є мало інтенсивним, але досить постійним фактором забруднення повітря в приміщеннях. Вдома ми дихаємо повітрям, в якому концентрація хімічних речовин більша чим зовні.

Фото без опису

          У комплексі умов забезпечення безпеки життєдіяльності людини, побуту належить особлива роль. Сучасність диктує нам все нові і нові умови для проживання.  Сьогодні міська людина більшу частину свого життя проводить у штучно сформованій обстановці. До елементів побутового середовища відносяться фактори, що пов’язані з використанням полімерних будівельних матеріалів, меблів, килимів, покриттів, які є джерелами хімічних речовин. В повсякденному житті все більше і більше використовуються   полімерні будівельні матеріали, синтетичні матеріали та меблі, виготовлені за новітніми технологіями, предмети домашнього вжитку, предмети санітарії та  догляду за хворими, іграшки, різне кухонне начиння (тази,відра, глечики, кошики для білизни і овочів)  і інше.. Давно вже стали звичними пластикові вікна і двері, лінолеум, шпалери, паласи, килими, синтетичні тепло- і звукоізолюючі матеріали. Однак при недотриманні певних умов виготовлення вони здатні виділяти в навколишнє середовище такі шкідливі речовини як формальдегід, аміак, стирол, метакрилат, вінілацетат та   інші.  Не рідко громадяни    звертаються    зі скаргами на погіршення умов проживання,  особливо після  проведення внутрішніх ремонтних робіт в квартирах з використанням нових будматеріалів та встановлення нових меблів і інших синтетичних матеріалів. 

          Наша держава законодавчо ввела обов’язкову експертизу сировини та продукції, щодо їх впливу на  життєдіяльність людини.  Документом, що підтверджує токсикологічну безпечність синтетичних матеріалів, меблевої та будівельної продукції, є висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Він повинен бути як у виробника полімерної продукції  так і у продавців. Такі висновки мають надаватись для ознайомлення не тільки перевіряючим, але і покупцю.

          Отож  при купівлі   будівельних матеріалів, меблів та інших синтетичних та полімерних товарів необхідно дивитись документацію про їхню відповідність державному стандарту, якою є висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на товар. Це убезпечить вас і вашу родину від негативного впливу на стан   здоров'я.  Хоча рідко, хто це робить.     

 

Лікар з   гігієни   праці   Івано- 

Франківської міськрайонної філії 

ДУ «ІФ ОЛЦ МОЗ України»                                             Гульванюк Є.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь