A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Олешанська об'єднана територіальна громада
офіційний сайт

Обережно! На Прикарпатті - отруєння грибами!

Дата: 20.09.2019 15:13
Кількість переглядів: 31

За минулий тиждень в області зареєстровано 4 випадки отруєнь грибами з 5 потерпілими. Випадки мали місце в Верховинському районі та Яремчанській зоні.

Потерпілі (2 місцеві жителі та 2 туристи) знехтували правилами приготування грибів та вживали сироїжки, підсмажені на вогні без попередньої термічної обробки. Ще один випадок виник після вживання мухомора.

З початком грибного сезону в нашій області в цьому році зареєстровано 10 випадків отруєнь неїстівними грибами серед населення, від яких потерпіло 12 осіб. Отруєння викликані вживанням умовно їстівних грибів таких як сироїжки, які були неправильно кулінарно оброблені, в більшості випадків гриби не відварювалися, а тільки смажилися.

Фахівці Держпродспоживлужби Івано-Франківщини вкотре наголошують на основних правилах збирання та приготування грибів.

1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.

2. Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.

3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.

4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.

5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.

6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.

7. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

8. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.

9. Не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, хворих із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

10. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.

11. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

12. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

 

Якщо після споживання грибів ви відчули загальну слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

- Негайно викликайте "швидку допомогу".  До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

- Навіть при полегшенні стану, обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

- Залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають гриби у лісах.

Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь