Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

І знову спека

Дата: 16.08.2019 11:48
Кількість переглядів: 661

Останні дні у нашому краї (та і не лише у нашому) від палючої спеки й нестерпної духоти не сховатися. У розпеченій атмосфері дуже важко займатися повсякденними справами та навіть пересуватися вулицями у світлий час доби.

Фото без опису

Спека не жаліє нікого, скарги про неможливість роботи на підприємствах міста стали частішими та дуже актуальними. У спеку працездатність  різко скорочується: «Дуже погане самопочуття, а від цього природне зниження працездатності»; «Дуже важко працювати, постійно хочеться спати»; «Неможливо зосередитись і думати», – саме такі слова можна почути на вулицях міста та у громадському транспорті. Причина одна – спека.

Найгірша ситуація – на будівництві та у дорожніх працівників. Якщо пересічні громадяни можуть сховатися від сонця у приміщенні і носити легкий одяг, то будівельники та дорожні працівники  змушені бути в робочій формі. Вони практично постійно працюють на свіжому повітрі.  При роботі на відкритому повітрі необхідно використовувати головні убори та сонцезахисні окуляри, робити декілька перерв із прийняттям душу, мати запас прохолодної води.  Необхідно  підтримувати  належний водний баланс: протягом доби вживати не менше 3 л. рідини, найкраще – воду з соком лимона або квас (від солодкої води може підвищитися артеріальний тиск). Вживати основну кількість рідини бажано  не вдень, в саму спеку, а вранці й увечері - в цей час організм запасає вологу в тканинах.

На людський організм, особливо звичний до помірного, а не тропічного клімату, спека впливає вкрай негативно. Через рясне потовиділення порушується водний і сольовий баланс в організмі, внаслідок чого погіршується працездатність, збільшується частота серцево-судинних нападів. Крім того, висока температура повітря погано впливає на стан мозку і негативно відбивається на психіці. При перегріванні можливий тепловий удар, а перебування на відкритому сонці загрожує сонячним ударом. 

Для запобігання зневодненню організму потрібно багато пити. В ідеалі - чистої, негазованої води. Також корисна мінеральна вода (краще випустити з неї газ) із вмістом калію, кальцію і магнію, адже в спеку організм разом із потом втрачає необхідні солі й мінерали.

Підійде і зелений чай: холодний вгамує спрагу, а гарячий, як не парадоксально, допоможе охолодитися. Не дарма жителі країн Середньої Азії навіть у самому серці пустелі п´ють саме гарячий чай - викликаючи рясне потовиділення, регулюючи теплообмін, оскільки крапельки поту «витягують» на себе надлишкове тепло з організму.

Вживати основну кількість рідини бажано  не вдень, в саму спеку, а вранці й увечері - в цей час організм запасе вологу в тканинах.

А ось улюблене багатьма в літню спеку пиво - не кращий варіант. Спрагу воно втамовує гірше, ніж звичайна вода, при цьому збільшуючи навантаження на серце і нирки, що загрожує підвищенням артеріального тиску. Алкоголь влітку взагалі протипоказаний, оскільки посилює зневоднення. Як наслідок, кров загусає, збільшується ризик утворення тромбів, інфаркту та інсульту. З цієї ж причини слід максимально обмежити вживання кави.  Фруктів, овочів і зелені в спекотний час слід їсти побільше. Особливо корисні водовмісні плоди - кавуни, дині, огірки, помідори.

Синтетичний і обтягуючий одяг краще відкласти до більш прохолодних часів - він ускладнює процеси теплообміну і не дає шкірі можливості дихати. Влітку надавайте перевагу легким, що не утруднюють руху одягу із натуральних тканин - бавовни та льону, бажано світлих тонів. Не забувайте про головний убір, а якщо боїтеся зіпсувати зачіску - обзаведіться літньою парасолькою.

Коли дуже спекотно, на вулицю бажано не виходити. Якщо це неможливо, постарайтеся, принаймні, уникати відкритого сонця, вибираючи затінений бік тротуару. Обов´язково носіть із собою пляшку з водою. Вона допоможе не тільки утамувати спрагу, але і врятуватися від теплового удару. Намочивши хустку або косинку, покладіть її на голову - це допоможе швидше охолодитися. У крайньому випадку, просто облийтеся з пляшки - коли на кону здоров´я, не до світських пристойностей.

Якщо в очах темніє, паморочиться голова і нічим дихати - можливо, ви вже стали жертвою перегріву. У такому випадку краще викликати швидку.

Закрийте вікна фольгою і замість холодного душу обливайтесь гарячою водою

Якщо є кондиціонер, підтримувати комфортну температуру в приміщенні нескладно. Не виставляти кондиціонер на занадто холодний режим, адже різкі перепади температури для організму дуже шкідливі. В ідеалі, різниця температури за вікном і всередині приміщення не повинна перевищувати 5 градусів. Тим, у кого вдома кондиціонера немає, доведеться охолоджувати квартиру старими методами. У кімнатах, розташованих на сонячному боці, вікна краще закрити фольгою.   Фольга відбиває світло і тепло, значно зменшуючи перегрів приміщення.

У найбільш спекотний час дня можна також завісити вікна мокрими простирадлами - це допоможе охолодити повітря всередині на кілька градусів. Час від часу розпилюйте в кімнаті або іншому приміщенні, де перебуваєте, холодну воду.

А ось холодний душ з метою охолодити організм приймати не слід. Для того щоб зігріти охолоджену шкіру, організм починає швидше ганяти кров, звужені від холоду судини ще більше розширюються, так що дуже скоро вам стане тільки спекотніше. Вихід - обливатися теплою водою комфортної температури, бажано на градус-два вище, ніж температура повітря. Тоді після виходу з душу повітря здасться вам більш прохолодним, ніж насправді.

Хто має хоча б найменшу можливість, слід обов’язково трохи відпочити посеред дня, полежати десь у затінку, а краще трохи поспати.

 

Лікар з загальної гігієни Івано-

Франківської міськрайонної філії

ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ

України                                                                                         Гульванюк Є.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь