До уваги операторів ринку харчових продуктів
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє про введення в дію з 10 червня 2019 року нового стандарту ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови».
Одночасно скасовується стандарт ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (наказ ДП «УкрНДНЦ» № 133).
Метою стандарту є оптимізація та удосконалення нормативної бази у сферах виробництва, заготівлі, зберігання, переробки, торгівлі та визначення якості зерна пшениці м’якої та твердої на продовольчі і непродовольчі потреби відповідно до структури її вирощування в Україні.
Стандарт вступив в дію до початку нового маркетингового року 2019/2020, що унеможливить виникнення незручностей щодо зміни класів пшениці при зберіганні та транспортуванні.
Новим у стандарті є скорочення кількості класів зерна пшениці м’якої непродовольчої групи, підвищення та уточнення показників хлібопекарної якості – натури, вмісту домішок, фузаріозних зерен, ушкодження зерна клопом-черепашкою, сили борошна, числа падіння, удосконалення методу визначення сажкових зерен, гармонізація з міжнародними стандартами ISO і європейськими EN посилання на чинні інструкції, регламенти, правила, і норми згідно з законодавством України.