Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО - КЛІЩІ !!!

Дата: 21.06.2019 09:28
Кількість переглядів: 596

Захворюваність на хворобу Лайма має тенденцію до щорічного зростання. За даними аналізу епідситуації, проведеного Українським науково – методичним центром з вивчення проблеми іксодових кліщових бореліозів ДУ «Львівський науково – дослідний інститут епідеміології та гігієни МОЗ України» укуси кліщів реєструються не тільки на території природних вогнищ кліщового бореліозу, але й у міських парках і скверах, кількість природних ( 51,03%) і антропургічних ( 49,97%) вогнищ майже зрівнялась.

Фото без опису

Визначається чіткий зв’язок зростання захворюваності з розвитком садівництва і городництва, туризму, господарськими перетворюваннями і урбанізацією вогнищевих ландшафтів. Наявність несанкціонованих звалищ, засміченість ділянок лісу, які прилягають до населених пунктів, призводить до збільшення чисельності гризунів, які є основними прикормлювачами кліщів.

     Щорічно збільшується кількість звернень населення за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я з приводу покусів кліщами.

     Крива сезонної динаміки захворюваності на хворобу Лайма віддзеркалює періоди активності кліщів – переносників із «запізненням» на 2-3 тижні. Напади кліщів на людей реєструються протягом усього року з максимальною активністю: травень – жовтень. 

Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо з землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровосмоктання кліща, але також якщо випадково його розчавити.

Річ в тому, що більшість хвороб, якими заражає кліщ починається грипоподібно (лихоманка, слабкість,  нездужання). Інкубаційним період (прихований) становить 14 діб. При кліщовому енцефаліті різко підвищується температура ( до 40º ), з’являються сильний біль голови, нудота, блювота, порушення сну, оніміння м’язів шиї. Лише при хворобі Лайма є специфічний симптом – у 70%  випадків  на місці укусу  утворюється так звана мігрувальна еритема  ( червона пляма, яка згодом збільшується в діаметрі).

         Для прогулянки на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщі. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.

        Якщо Ви відпочиваєте на природі, звільніть місце для привалів від сухої трави, гілок,  в радіусі 20-25 метрів. Тому що запах живої істоти кліщі відчувають на відстані до 10 метрів. Присмоктування відбувається непомітно через впорскування кліщем знеболювальних речовин, відчуття свербіжу з’являється не раніше ніж через 6 годин. Живляться кліщі кров’ю людей і тварин.  Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб.

        Повернувшись додому, відразу зніміть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. До того ж паразити можуть потрапити до Вашого помешкання з букетами квітів. Якщо разом з вами на природі був  пес, його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впускати до помешкання. Використовуйте для захисту від кліщів  спеціальні ефективні засоби, найчастіше це аерозолі, креми, які відлякують кліщів. Якщо Ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого  територіального медичного закладу де нададуть Вам першу медичну допомогу.

 

Епідеміолог                                                        Л.В.Онуфрейчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь