Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ХОЛЕРУ

Дата: 21.06.2019 09:27
Кількість переглядів: 641

Холера  належить до категорії особливо небезпечних інфекцій. Холера починає розвиватися при попаданні в організм води або їжі, зараженої бактеріями з сімейства Vibrio cholerae.

Інкубаційний період триває від декількох годин до 5-ти діб. Захворювання починається гостро з проносу, який частіше починається вночі або вранці. Випорожнення часті – від 3-30 разів на добу, фекалії швидко втрачають колір і стають водянистими.

Поступово випорожнення хворого набувають вигляду рисового відвару. За відсутності лікування може призвести до летального наслідку, це пов’язано з тим, що збудник холери виробляє ентеротоксини,  які викликають численні порушення в роботі шлунково-кишкового тракту і призводять до сильного зневоднення організму. Нерідко холера провокує сильну блювоту, під час якої також порушується водно-сольовий обмін.

При кип»ятінні збудники холери гинуть протягом декількох секунд, але в сприятливих умовах вони розмножуються вкрай швидкими темпами. В зовнішнє середовище бактерії холери потрапляють з фекаліями і блювотними масами хворої людини, а потім вражають здорових людей водним, харчовим,  контактно-побутовим або змішаним шляхом. Висока сприйнятливість людей до холери не раз ставала причиною масштабних епідемій.

Найчастіше холерні вібріони виявляються в прибережних водах і солоній воді, звідки вони проникають в міські каналізації та джерела водопостачання. Зауважимо також, що випадковий контакт з хворою людиною не призведе до зараження, оскільки захворювання не передається безпосередньо. Разом з тим, збудник холери може проникнути в організм в процесі спільного використання предметів особистої гігієни, тому дотримання елементарних заходів обережності все ж  необхідно.

Заходи профілактики зводяться до оздоровлення населених місць, забезпечення населення чистою питною водою і достатнім рівнем дезінфекції та очищення стічних вод.

Необхідно суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм на підприємствах харчової, молочної промисловості, громадського харчування і торгівля.

                                     ПРОФІЛАКТИКА   ХОЛЕРИ

  • мийте руки з милом;

  • пийте тільки кип’ячену воду, яку слід підкислити лимоном, лимонною кислотою, столовим оцтом;

  • ретельно промивайте проточною питною водою овочі, фрукти, кавуни, дині, споліскуйте їх кип'яченою водою;

  • дотримуйтесь чистоти вдома, на вулицях, в місцях громадського користування;

  • посуд, іграшки періодично слід обливати окропом;

  • не купуйте у приватних осіб рибу, виловлену в річках небезпечної зони, не купайтеся в такій річці;

  • мити харчові продукти в річковій воді небезпечно;

  • не допускати проникнення мух до приміщень, де готуються та зберігаються харчові продукти;

  • у разі розладу кишкового тракту  (блювота, пронос), негайно звертайтеся до лікаря, самолікування цього випадку небезпечно, хвороба розвивається дуже швидко. Не відмовляйтеся від госпіталізації, якщо були в контакті з хворим абро на цьому наполягає медпрацівник.

 

Епідемічна ситуація з холери в м. Івано-Франківську та Тлумацькому районі залишається благополучною. За 2018 рік та поточний період 2019 року серед населення міста та району не було зареєстровано випадків (підозри) захворювання людей на холеру.

 

Лікар - епідеміолог                                                                  Л.В.Онуфрейчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь