Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про ураженню посівів зернових колосових - фузаріозом

Дата: 14.06.2019 11:39
Кількість переглядів: 478

Погодні умови - температура-25-300С, відносна вологість 70-97%, створюватимуть ймовірну передумову для розвитку хвороб колоса, зокрема фузаріозу, що призводить до зменшення урожаю та погіршення його якості. 

Фото без опису

Звертаємо  увагу, що ураження рослин збудниками фузаріозу відбувається від початку колосіння до повної стиглості зерна, а критичною фазою являється фаза цвітіння. В цей час спори осідають на пилку, який містить цукри, що сприяє розвитку хвороби і через це вимагає суворого дотримання строків обробки.

Візуально симптоми ураження на колосі проявляються з фази наливання зерна у вигляді побіління лусок колосків на загальному зеленому фоні здорового колоса. Оптимальні умови для зараження та розвитку хвороби – часті дощі, підвищена вологість і температура повітря 28-30°. Шкідливість захворювання особливо посилюється за вилягання посівів. Розвиток патогену продовжується і під час зберігання зерна, коли його вологість досягає 18% і вище. За раннього найнебезпечнішого ураження колоса утворюється щупле неповноцінне зерно з низькою чи втраченою життєздатністю, яке легко відвіюється при сортуванні. За пізнього ураження зерно за величиною не відрізняється від здорового, але знижуються його посівні якості. 

Для захисту колосу від фузаріозу та інших хвороб слід провести профілактичні заходи захисту у фазу початку цвітіння (коли цвіте 5-10% рослин), а за відсутності такої можливості - до наливу-молочної стиглості зерна, дотримуючись строків останньої обробки до збирання урожаю. Для ячменю, який цвіте, коли колос ще всередині обгортки, найкращий період обробки - відразу після його появи. Найбільш доцільно провести обробку одним із фунгіцидів згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

Начальник управління                                           І.М. Андрусишин


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь