Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, ботулізм!!!

Дата: 12.06.2019 18:08
Кількість переглядів: 1125

В останні роки відзначають тенденцію до зростання захворюваності на ботулізм, що обумовлено зростаючими темпами і стихійністю консервування різноманітних видів продуктів у домашніх умовах. Протягом останніх 3-х тижнів в Івано-Франківсьькій обласній клінічній інфекційній лікарні зареєстровано 4 випадки цієї небезпечної харчової токсикоінфекції після вживання м´ясних консервів домашнього приготування.

Фото без опису

Ботулізм – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем. Людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.

Симптоми захворювання залежать від характеру інфекційного процесу і його періоду. При вчасно розпочатому лікуванні з легкою формою недуги організм може впоратися з ботулізмом протягом 3 днів, але коли хворі не звертаються до лікаря – їхній стан погіршується. У середньої і важкої форми ботулізму ознаки інфекції чітко виражені, а одужання настає не раніше ніж через 21 день. При цьому без лікування доросла здорова людина може померти за 3 дні.  

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (синонім: сироватка). При цьому одужання відбувається повільно (тижні, місяці). Наслідків ботулізм не залишає, але небезпека полягає в загрозі летального результату.

 

Проблема профілактики ботулізму полягає в тому, що заражений продукт за запахом, кольором, смаком не відрізняється від нормального. Але все ж є деякі правила, які допоможуть уникнути ботулізму:

  1. Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.

  2. Видаляти частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип'яченою водою.

  3. Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип'ятити 10 хвилин.

  4. Заготовлювати м'ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.

  5. Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.

  6. Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип'ятити.

  7. Якщо кришка банки здулася – консерви треба негайно викинути.

  8. Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.

  9. Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.

  10. Якщо хтось із членів сім'ї захворів, профілактичну сироватку вводять всім членам сім'ї, а посуд дезінфікують.

 

Лікар з загальної гігієни з загальної гігієни ×  

Лікар з  загальної  гігієни  Івано-

Франківської  міськрайонної фі-

лії  ДУ   «Івано-Франківський ОЛЦ

МОЗ України»       Попова Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь