Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, ботулізм!!!

Дата: 12.06.2019 18:08
Кількість переглядів: 1154

В останні роки відзначають тенденцію до зростання захворюваності на ботулізм, що обумовлено зростаючими темпами і стихійністю консервування різноманітних видів продуктів у домашніх умовах. Протягом останніх 3-х тижнів в Івано-Франківсьькій обласній клінічній інфекційній лікарні зареєстровано 4 випадки цієї небезпечної харчової токсикоінфекції після вживання м´ясних консервів домашнього приготування.

Фото без опису

Ботулізм – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем. Людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.

Симптоми захворювання залежать від характеру інфекційного процесу і його періоду. При вчасно розпочатому лікуванні з легкою формою недуги організм може впоратися з ботулізмом протягом 3 днів, але коли хворі не звертаються до лікаря – їхній стан погіршується. У середньої і важкої форми ботулізму ознаки інфекції чітко виражені, а одужання настає не раніше ніж через 21 день. При цьому без лікування доросла здорова людина може померти за 3 дні.  

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (синонім: сироватка). При цьому одужання відбувається повільно (тижні, місяці). Наслідків ботулізм не залишає, але небезпека полягає в загрозі летального результату.

 

Проблема профілактики ботулізму полягає в тому, що заражений продукт за запахом, кольором, смаком не відрізняється від нормального. Але все ж є деякі правила, які допоможуть уникнути ботулізму:

  1. Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.

  2. Видаляти частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип'яченою водою.

  3. Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип'ятити 10 хвилин.

  4. Заготовлювати м'ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.

  5. Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.

  6. Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип'ятити.

  7. Якщо кришка банки здулася – консерви треба негайно викинути.

  8. Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.

  9. Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.

  10. Якщо хтось із членів сім'ї захворів, профілактичну сироватку вводять всім членам сім'ї, а посуд дезінфікують.

 

Лікар з загальної гігієни з загальної гігієни ×  

Лікар з  загальної  гігієни  Івано-

Франківської  міськрайонної фі-

лії  ДУ   «Івано-Франківський ОЛЦ

МОЗ України»       Попова Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь