Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захистимо врожай овочевих культур від шкідливих організмів

Дата: 28.05.2019 13:08
Кількість переглядів: 779

 На території України на всіх овочевих рослинах зареєстровано понад 300 видів шкідників. Найбільша кількість шкідників овочевих культур належить до родини довгоносиків, совок, попелиць, листоїдів, пластинчатовусих, коваликів, справжніх та мінуючих мух, п'ядунів, галиць. Основний спеціалізований шкідник картоплі і помідорів — колорадський жук. Комплекс шкідників капустяних культур характеризується найбільшим різноманіттям. Із шкідників цибулі та моркви поширені цибулева і морквяна мухи.

Фото без опису

      Недобір урожаю овочів унаслідок ураження їх хворобами, пошкоджень шкідниками і засміченості полів бур'янами становить у середньому 25-50 %. Інтегрована система захисту овочевих культур від шкідливих організмів включає комплекс профілактичних, агротехнічних, біологічних і хімічних заходів.

      Картоплю, помідори, в червні продовжуватиме масово заселяти колорадський жук, відбуватиметься живлення личинок. За масової появи личинок першого — другого віків чисельністю 10-20 екз. на кущ картоплі за 8-10 % заселення обприскують одним із препаратів: актара, в. г., 0,06-0,08 кг/га; банкол, з. п., 0,2-0,3 кг/га; моспілан, р. п., 0,02-0,025 кг/га; конфідор (зеніт, імідж), в. р.к., 0,2-0,25 л/га; конфідор Максі, в. г., 0,045-0,05 кг/га; інші, з біопрепаратів — актофіт, к. е., 0,3-0,4 л/га. На рослинах помідор (до цвітіння) вогнища колорадського жука ліквідують актарою, к. с., 0,07-0,09 л/га; карате зеоном мк. с., 0,1 л/га, іншими дозволеними до використання препаратами.

      На капусті повсюдно розвиватимуться і шкодитимуть гусениці біланів, молі, совок, попелиця та капустяна білокрилка. Захист капустяних рослин доцільно проводити за чисельності гусениць совок 1-3 екз. на рослину ранньої капусти чи 5 і більше пізньої капусти за 5 % і більше заселених рослин; молі, біланів 2-5 екз. на 10 % заселених рослин промислові плантації культури захищають діазиноном, к. е. чи діазолом, в. е., 1 л/га; диміліном, з. п., 0,08-0,12 кг/га; енжіо, к. с., 0,18 л/га тощо.

     Рослинам цибулі суттєвої шкоди завдаватимуть личинки цибулевої мухи, цибулевий прихованохоботник. Захист цибулі проводять карате зеоном, мк.с, 0,2 л/га; ратибором, в. р.к., 0,25 л/га.

     На огірках проти шкідників (кліщі, клопи, попелиці, трипси) застосовують інсектицид БІ-58 новий, 40 %-й к. е. (0,5-1 л/га); актелік 500 ЕС к. е. (0,3-1,5 л/га), карате 050 ЕС к. е. (0,1 л/га). У червні проти підгризаючих совок та інших шкідників посіви обробляють децисом, 2,5 %-й к. е. (0,25-0,5 л/га); шерпою, 25 %-й к. е. (0,64-0,8 г/га).

     Умови високої (понад 87 %) відносної вологості й оптимальної (20-22 С) температури сприятимуть інтенсивному розвитку та розповсюдженню фітофторозу, альтернаріозу картоплі, помідорів, бактеріозу, пероноспорозу огірків, пероноспорозу цибулі.

    Від хвороб картоплю захищають профілактично у фазі бутонізації-цвітіння, томати — за появи плям фітофторозу на картоплі акробат МЦ, з. п., 2 кг/га; ридоміл голд МЦ, з. п., 2,5 кг/га; квадріс, к. с., 0,6 л/га, іншими препаратами.

    В разі пошкодження сільськогосподарських культур гусінню ІІ-ІІІ віку І покоління лучного метелика. За необхідності проведення хімічної боротьби з гусеницями лучного метелика на овочевих культурах застосовують наступні препарати: актелік 500 ЕС, к. е. 15 мл./4 л. води на 1 сотку; децис ф-люкс, к. е. 2 мл/4 л води на 1 сотку; матч к. е. 5 мл/4 л води на 1 сотку; фастак   к. е. 15 мл./4 л. води на 1 сотку.

      Масово шкодить розсаді та овочам у парниках, теплицях та відкритому грунті капустянка звичайна, або медведка. Прокладаючи підземні ходи, вона виїдає насіння, пізніше підгризає корінці рослин. Повний цикл розвитку триває два роки. Масова поява у поверхневому горизонті та пошкодження рослин відбувається у третій декаді квітня — на початку травня, при прогріванні грунту до 12-15 °C. Самки відкладають яйця у 2-3 декаді травня, розміщуючи їх в гнізді на глибині 5-12 см. Масовий вихід личинок відбувається у червні-липні.

    Для запобігання шкоди від капустянки по периметру парників викопують ловчі канавки. Виполюють бур'яни, орють на зяб грунт. Ефективне осіннє затравлювання жилих нірок водним розчином гасу (100 мл на 10 л води), витрачаючи по 20-30 мл на нору. На зиму готують пастки із кінського чи іншого гною глибиною 60 см, куди шкідник іде на зимівлю. У морозні дні гній розкидають, що викликає загибель капустянки.

     Проти медведки ефективні принади з інсектицидом банкол, 50 % з. п. Принада готується завчасно. Розмелене зерно пшениці, кукурудзи або інших зернових заливають кип'ятком і залишають на кілька годин для набухання. Потім додають інсектицид з розрахунку 7 г препарату на 1 кг розмеленого зерна, суміш ретельно перемішують, герметично закривають кришкою і дають настоятися 6-8 годин. Готова принада повинна мати консистенцію розсипчастої каші. Перед використанням принаду здобрюють запашною олією (50 мл/кг зерна), що надає їй запах, який приваблює шкідника. Готову принаду розкладають по столовій ложці в ходи, присипаючи їх грунтом, або розкидають на поверхні грядок, зайнятих овочами. Затравлені грядки необхідно ізолювати від свійської птиці.

       Недобір врожаю овочевих культур від шкодочинності шкідливих об’єктів може складати від 20 до 50 відсотків. Тому керівникам сільськогосподарських підприємств та землевласникам рекомендуємо систематично проводити обстеження посівів овочевих культур на предмет заселення їх шкідниками та ураження хворобами і при необхідності своєчасно провести комплекс заходів по захисту посівів від шкідливих об’єктів.

Під час проведення хімічного захисту рослин необхідно суворо дотримуватись регламентів і санітарних норм та правил при застосуванні пестицидів.

 

Провідний спеціаліст Управління

фітосанітарної безпеки                                                            І. Збіглей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь