Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Знову про слимаків: масове розповсюдження шкідника та методи боротьби

Дата: 27.05.2019 09:26
Кількість переглядів: 418

Погодні умови, які в даний час спостерігаються - часті дощі та висока вологість - сприяли збільшенню чисельності слимаків. Позитивний впив на це мали ще й теплі зими, внаслідок чого яйця цих шкідників успішно перезимовують.

Ці фактори призвели до масового розповсюдження слимаків. Вони є повсюди: від городів і садів до парків і скверів, але подекуди з’являються навіть і в наших оселях.

Позбутися молюсків не так просто. Це вже не перший рік, коли руді слимаки повзають по городі. Проте останні два роки їх страшенно багато. Вони їдять все, що бачать. Знищують полуницю, капусту, помідори, кабачки і баклажани.

Повністю знищити слимаків складно, але суттєво обмежити чисельність цілком можливо. Найкращий час для боротьби з ними - від травня до липня, і в цей час необхідно намагатися їх якнайбільше знищити, оскільки у серпні вони відкладають нові яйця. Один слимак за сприятливих умов може відкласти до 400 яєць. Спочатку слимаки харчуються перегноєм ґрунту, проте через 10-14 днів вже здатні завдати істотної шкоди рослинам: вигризати зародки проростаючого насіння, об'їдати ніжні листки сходів і розсади у теплицях.

На зиму доцільно перекопувати ділянку – зимують вони у стадії яйця і слимака на глибині до 10 сантиметрів, тому перед першими заморозками або під час відлиг, ділянку варто перекопати, і таким чином ми їх можемо знищити.

Що стосується хімічного методу боротьби проти молюсків, то застосовують препарати на основі метальдегіду – «Антислизень» або «Патруль» - 20-30 грам/10м.кв, препарат рівномірно розсипати у місцях де виявлено молюсків.

      Якщо ви виявили блискучий липкий слід на підлозі або стінах, знайте: слимаки з`явилися в вашому домі. Найкраще місце для їхнього поселення - там, де сиро, значить шукати їх потрібно у ванній кімнаті або кухні. У будинку можна скористатися засобами, що не представляють небезпеку для здоров`я людини. Є кілька продуктів, які слимаки не переносять: сіль, гірчичний порошок, мелена кава, оцет, нашатирний спирт. Розсипте їх у ті місця, де волого, і там, де ви помітили їхні сліди перебування.

Для профілактики появи молюсків у погребі, можна використовувати вапняне запилення, не допускати підвищеної вологості приміщення, частіше проводити провітрювання. Досить дієвим способом є використання пива або суміші дріжджів і пива. Зібраних слимаків знищують у міцному соляному розчині або заливають крутим кип’ятком.

Також одним із методів боротьби з слимаками є використання нашатирного спирту. Для цього беруть 100-150 мл 10% нашатирного спирту на 10 л води і готують робочий розчин. Препарат миттєво вбиває слимаків при контакті, але препарат дуже нестійкий і швидко втрачає свої властивості. Обприскування проводять пізно ввечері або вночі. Найбільш активні слимаки між 21 та 2 годинами ночі.

Можна обпилити грядки ввечері декілька разів з інтервалом в 30-40 хвилин суперфосфатом (25 грамів на 1м.кв.) або сумішшю вапна і тютюнової пилу (1:1) при попаданні цих речовин на шкідника, він виділяє велику кількість слизу і гине.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь